Teprovning: Vitt Earl Grey

Te nummer tre i vårt samarbete med Tehuset Java är vitt Earl Grey. Det är ett vitt te med bergamottolja. Vi har druckit ett liknande te tidigare, men då under namnet Lady White. En variant på det klassiska Earl Grey som innehåller svart te och bergamottolja.

Teet

Bladen påminner om skiffer och i varierande storlek nästan som någon brytit dem. Färgen på bladen har olika nyanser och skiftningar i grönt. Bladen på Lady White var betydligt större. Stora blad brukar tyda på en högre kvalitet och varsamhet. Mindre blad avger smak snabbare och det blir mindre aromatiskt. Dessutom är det större risk att det smakar bittert. Samma blad kan dras två gånger. Vi funderar på om det är någon blandning av vita teer eller bara en sort.

Bryggning

Martin gjorde en mer klassisk bryggning där han tog två teskedar ca 3 g och drog det 3 minuter i 70°C. Johan gjorde som han brukar och använde sin sil, denna gång blev det två olika koppar. I den första koppen tog jag 4 g te och drog 20 sekunder i 90°C. Jag tyckte den blev för vass och kraftfull trots den korta dragningstiden. Så på nästa kopp sänkte jag temperaturen till 80°C och drog i 3 minuter. Smaken blev då rundare men fortfarande lite vass. Jag brukar ta 70 graders vatten och dra i 3–5 minuter för att få den smak jag gillar. Den höga temperaturen drar snabbt ut smaken, med en lägre temperatur tar det längre tid för smakerna att kom ut, men dem blir lite lugnare.

Rekommendera dragning för teet är 3–5 minuter i 80–85°C, Tehuset Java rekommenderar 2–10 minuter i 70–85°C med 1tsk/kopp. Det expandera mycket vid bryggning och behöver plats. Bryggs därför med fördel i kanna eller större tepåse.

Smaken

Bergamottolja eller citrus nyansen märks inte i smaken men lite på doften. Det är en väldigt kort smak men inte besk eller bitter. Smaken är väldigt engelsk och kraftig som ber om att bli utspädd med mjölk. Det känns inte som ett vitt te utan ett mildare svartte.

När vi testade Lady Grey så hade den en välbalanserad mild, lite sötare smak. Det är inte alls samma upplevelse som jag har i koppen idag. Skillnaden kan bero på teet eller hur vi tillagar det. När det svalnar växer smakerna på ett positivt sätt och ger mersmak. Färgen är ljusare men i samma spektrum som bärnsten.

Samanfattning

Ett förvånansvärt kraftigt vitt te med doft av bergamott men inte så mycket smak. Det kostar 80 kr/hg vilket är ganska billigt för vitt te. 

Vitt Earl Grey Lösvikt


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

STÖD OSS PÅ PATREON