Teprovning: Pai mu tan

Vi avslutar vårt samarbete med Tehuset Java för denna gång. Det gör vi genom att dricka Pai mu tan. Pai mu tan är ett finare vitt te som även går under namnet Bai mu Dan och White Peony som betyder vit pion. Vitt te behandlas väldigt varsamt och oxideras inte, de torkas istället för att behålla formen. Det gör att vita teer har mycket teanin och antioxidanter. Just detta att det kommer från Fujian distriktet i Kina.

Bryggning

Denna gång valde att göra på ett lite annorlunda sätt och utgå ifrån information från meileaf.com. Där stod det mängd, vattentemperatur, dragningstid, doften och smaker. Tanken var att följa instruktionerna och se hur mycket lukt och smak vi kan uppfatta och om vi kände något annat.

Byggning görs i gaiwan på följande sätt:

  1. Värm vatten till 90°c
  2. Lägg i 4g blad och lukta på de torra bladen. De ska lukta hö och nougat.
  3. Häll vatten i gaiwan och häll av direkt i kopp för att värma upp porslinet och skölja bladen.
  4. Lukta på de blöta bladen. De ska nu lukta blåbörsmuffins och vild timjan.
  5. Häll på vatten igen och låt dra i 15–30 sekunder.
  6. Häll upp i kopp och njut
  7. Smaken är jasmin, grönt äppleskal och vintergrön varm trottoar.

Martin kunde identifiera både lukterna på den torra blad jag hade problem att känna nougaten. När det gäller smaken har vi båda problem att känna smaken och varm trottoar. Vi har troligtvis inte nått den nivån än. Men jag känner den söta lite blommiga smaken, väldigt lätt och mild. Jag tycker smaken och nyanserna kommer fram bättre i gaiwan.

Bladen är normalt stora, men brukar ofta gå sönder när man kommer ner till det sista. Då tycker jag det är bättre att använda tekula eftersom små blad lätt blir bitter i gaiwan.

Dra då 2g te i 2 minuter i 90°C. Tycker du det blir för strävt även då kan du sänka temperaturen till 80°C. Det kan dras upp dig sju gånger i gaiwan och två gånger i tekula. Bladen är stora och färgen varierar mellan mörkbrun, ljusgrön, mörkgrön och nästan vit. När du bryggt teet får det en ljusgul färg liknande äpplejuice.

Avslutning

Tehuset Java beskriver det som ett mustigare te. Det kan stämma om du brygger i tekula. Med gaiwan blir smaken mild, söt och blommig. Pai mu tan är inte lika tålig som till exempel dong ding eller Lung Ching utan kräver lite noggrannhet vi bryggning.

Pai mu tan kostar 119kr/hg hos Tehuset Java.

Pai Mu Tan Lösvikt


One Reply to “Teprovning: Pai mu tan”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

STÖD OSS PÅ PATREON