Teprovning: Lung Ching

Vårt samarbete med Tehuset Java börjar närma sig sitt slut och näst sist ut är Lung Ching. Lung Ching kallas även long jing (longjing) eller bara Dragonwell. Det kommer från Zhejiang provinsen i Kina. Long jing har sex olika grader av kvalitet och de finaste sorterna odlas på sluttningen av Lions peak vid staden Hangzou. Där är marken stenig och sandig och vattnet som rinner ur källorna är väldigt rikt på mineral. På många plantage rinner vattnet ur ett drakhuvud, därav namnet Dragonwell. Nedanför berget odlas lite lägre grad och närmast staden (ibland bredvid en väg) odlas de med lägst grad. Det finns två olika skördar och den första plockas innan april. I samband med detta har man en festival kallad Quingming för att fira årets bästa skörd. Till andra skörden räknas det som plockas efter Quingming. Efter man plockat bladen viks de ihop och rostas lätt.

Long jing i de högsta graderna kan kosta runt 400 kr/hg. Men majoriteten av de finaste teerna som odlas i Kina och Japan når aldrig oss i europa. Det är bara enstaka butiker, oftast mindre med speciell inriktning som erbjuder dessa teer till försäljning.

Gradering

Det finns tyvärr ingen information om vilken grad vårt te har så vi får gissa oss fram. Vi vet är att på te i de högre graderna ska bladen vara ljusa och jämna i formen. Formen ser man lättast efter bryggning när bladen vecklat ut sig. I de två högsta graderna ska det bara innehålla två blad och en knopp.

Våra blad är lite mörkare färgen. Efter bryggning så ser jag både stora och små blad som är ganska ojämna. Jag ser även en del kvistar och det tyder på att det är en av de lägre graderna. Att det är ekologiskt betyder att det inte är besprutat och troligtvis inte växt vid en väg. Detta höjer graden något tänker jag. Denna information tillsammans med priset gör att jag misstänker att teet har en grad mellan 3–5. Trots denna lägre grad är det exklusivitet jämfört med ”vanligt grönt te”.

Bryggning

Long jing kan bryggas i gaiwan, glas eller kanna. Traditionellt så dricks det i glas och det är det som rekommenderas mest på internet.

För att brygga longjing i glas gör du på följande sätt:

  1. Värma upp vatten till 80 °C och häller lite i det tomma glaset. Luta och rotera glaset för att värma upp det.
  2. Häll ut vattnet och lägg i te så det täcker botten, ca 3g.
  3. Häll i vatten upp till en tredjedel och rotera igen så att alla bladen blir blöta.
  4. Fylla upp ytterligare en tredjedel med vatten och låt teet dra i 75 sekunder eller tills de flesta bladen sjunkit.
  5. Drick teet direkt ur glaset med bladen i.

När du kommer ner till en tredjedel fyller du på med vatten igen. Du kan fylla på 2–3 gånger på samma blad. Tanken är att man ska ha teet en längre tid och bara smutta lite.

Avslutning

Trots att vi troligtvis har ett te av lägre grad så är det väldigt gott. Det gör mig väldigt intresserad av hur det smakar högre upp i graderna. Och även fast bladen ligger i vatten väldigt länge blir det inte bittert. Det har en mild smak och sötaktig doft.

Lung Ching är ett lite dyrare te som kostar 139 kr/hg, nästan dubbelt pris mot vanligt te. Jag tycker ändå att det är värt det. Dels för smaken, men också att man kan dra det flera gånger. Vilket ger ett lågt pris per kopp. Ett tåligt te som är lätt att göra. Det har blivit en av mina nya favoriter.

Ekologisk Lung Ching Lösvikt


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

STÖD OSS PÅ PATREON