Teprovning: Ekologisk Jasmine

Även denna gång kommer teet från Tehuset Java och det är ekologisk grön jasmin. Jasmin kan smaka väldigt olika beroende på hur man smaksätter det. Det framgår inte hur detta te är gjort förutom att det innehåller naturliga aromer. Men det känns på smaken att det är bra.

Teet

Bladen är ganska små hackade löv, nästan som strån. Färgen skiftar i ljusgrön, vit och mörkare grön. På grund av att det är ekologiskt har det en högre koffeinhalt. Det har en tydlig doft och smak av jasmin. Smaken är lugn, mild och väldigt rund. En blommig honungssmak med kort smak och jasmin. En kort smak är i de flesta fall en nackdel, men här fungerar det väldigt bra. Jasmin har en tendens att ta över och växa i munnen, men den korta smaken ger en härlig puff av jasmin som försvinner innan man ta mer. När det svalnar kommer de gröna lite gräsiga smakerna fram.

Martin ser bilder från en asiatisk restaurang där man avslutar måltiden med denna dryck och tycker det passar bra efter maten eller till en inte alltför kryddig asiatisk rätt. Jag tycker att den är för mild för att passa tillsammans med en måltid. Jag har också svårt att se det som ett frukost eller förmiddagste. Enligt mig passar det bäst efter lunch eller middag samt på kvällen.

Bryggning

Martin drog 2–3 minuter i 80°C och använde 1tsk te i öppen tepåse. Jag tog mer te och drog en kortare tid bara 30 sekunder i 80°C. Den generella rekommendationen för grönt te är ca 2 minuter. Kort dragning ger en mildare, rundare smak och längre tid ger en kraftfullare smak. Färgen efter bryggning är ljusgul.

Hälsoaspekter

Grönt te är bra för matsmältningen och även jasmin har god effekt på hälsan. Jasmin kallas för blommas drottning och innehåller mycket antioxidanter. Den används för att minska ångest, stress, depression och sömnsvårigheter. Den sägs även vara bra för tarmfloran samt att lindra magont och inflammation.

Ekologisk Jasmin kostar 99 kr/hg hos Tehusets Java. Det har en otroligt mild smak av jasmin och är ett av de godaste jasminteer vi druckit.

Ekologisk Grön Jasmine lösvikt


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

STÖD OSS PÅ PATREON