Teprovning: Dong Ding Oolong

Vi fortsätter vårt samarbete med Tehuset Java och denna gången har vi testat ett oolong, närmare bestämt Formosa Dong Ding oolong.

Formosa är ett gammalt namn på nuvarande Taiwan. Dong Ding betyder ”klättra uppför berget med kalla fötter”, och är också namnet på det berg där teet växer. Oolong är sällan första valet när det kommer till te, men det är en väldigt intressant kategori. Oolongteer är halvoxiderade och ligger mellan grönt (0%) och svart (100%), just detta te har cirka 20 % oxidering.

Oolong innan dragningOolong innan dragning

Bryggning

När det kommer till bryggning av oolong finns det egentligen två skolor. Först har vi den i sammanhanget mer traditionella asiatiska stilen. Där tar man mycket te cirka 4-6 gram till varje deciliter vatten. Man brygger det i en gaiwan i nästan kokande vatten (99°C) och låter det dra i 20 sekunder. Denna bryggstil kallas för Gong Fu.

Den andra metoden är den som är vanligast i väst. Då tar man 1-2 gram te till varje deciliter vatten och låter det dra i 2-5 minuter i 90°C. Oolong kan man dricka flera gånger på samma blad, ca fyra gånger med den västerländska bryggningen och upp till nio gånger vid Gong Fu. Det som är gemensamt för båda stilarna är en hög temperatur över 90°C.

Tesilen i koppen under dragning

Min bryggstil

Jag använder min sil till vattenkokaren när jag brygger. Jag ställer silen i en kopp eller mugg och lägger bladen direkt i silen. Sedan häller jag vatten över och låter bladen simma fritt. När det är klart lyftet jag upp silen och dricker teet. Det blir som en mix mellan japanska och västerländsk bryggning.

Teet

Dong ding är ett finare te som kostar 179kr/hg. Det är stora blad som har dragit ihop sig när de torkade och ser ut som klumpar. Med tanke på att man kan dra teet minst fyra gånger beroende på bryggstil så blir priset per kopp väldigt lite. Det har en blommig doft nästan som jasmin, ett otroligt väldoftande det. Blommigheten återfinns i smaken och har ingen tendens till gräsig eller bitter smak. Det är fruktigt och mjukt och har en trevlig sötma som påminner om blomsterhonung. Färgen är ljusgul med lite grönt i. Ett otroligt lent och mysigt te.

Många tycker kanske det låter lite krångligt med olika temperaturer, te mängd och dragningstider. Jag rekommenderar ändå alla att testa oolong. Vill du inte köpa ett helt hekto kan du testa nästa gång du är på café.

Teet efter dragningTebladen vecklar ut sig när de får plats under dragning.

Våga experimentera

Jag tycker det är intressant att se hur smaken förändrar sig mellan de olika bryggningarna. Jag rekommenderar att du testar dig fram med olika temperaturer,temängd och dragningstid. Själv föredrar jag när bladen får plats att veckla ut sig och en något kortare dragningstid. Varmare vatten drar ur smakar snabbare och ger en lite kraftigare smak. Dong ding är ett bra oolong att lattja med och känna sig fram till sin egen smak.

Sammanfattning

Jag bli glad av en kopp gott te, speciellt när man får till det själv hemma. Teodor skickade med en hälsning med teerna där han hoppades att vi skulle hitta nya favoriter. Och just Dong Ding oolong har blivit en ny favorit, speciellt på kvällarna. Det är faktiskt en av två nya favoriter så jag kommer att ha hemma ofta.

Formosa Dong Ding Oolong lösvikt – Tehuset Java

Detta är en bearbetning av det vi säger i avsnitt 086: Remsoolong, där vi testar detta te.

STÖD OSS PÅ PATREON