Teprovning: Darjeeling Marybong

Nästa te i samarbetet med Tehuset Java är Darjeeling Marybong. Till skillnad från vanligt Darjeeling kommer detta från plantaget Marybong som ligger på 1200 meters höjd. Här kan teet växa i lugn och ro på 1000 till 1900 meters höjd med utsikt över Himalaya. Det vi dricker är en höstskörd och Marybong är en av de få platser som lyckas få en skörd senare på året. Detta ger ett fylligare och nötigare smak än vanligt Darjeeling, något som Martin kan bekräfta. Ursprungligen kommer det från en kinesisk tebuske. Bladen är mörkare och kortare än första skörden och innehåller både stjälkar och bladbitar. Färgen på bladen är ljusbrunt, brunt, svart och grönt.

Darjeeling Marybong

Bryggning

Martin testade att brygga i gaiwan och tog 2 tsk te som han lät dra i 2–3 minuter. Det är betydligt längre än vad som rekommenderas för svart te i gaiwan, man brukar drar det i 10–15 sekunder. Detta resulterade i en rejäl smak, men inte bitter eller besk.

Jag tog 4 g te i min sil och drog i 20 sekunder. Lite finare svart te kan dras upp till åtta gånger i gaiwan. Med tesil blir det upp till fyra gånger, dragningstiden är då 2–4 minuter. Jag hade 80° på mitt vatten men man kan använda 90–95°.

Teet luktade höstigt och nötigt, inte alls gräsigt. Det har samma nötighet som Yunnan, Keemun och Assam. Smaken är rund, mild, nötig och fyllig med inslag av malt. Vi upplever att det får en rundare smak med gaiwan än med en tesil. Teet har en liten kropp med karaktär och en definierad smak, även om den inte är så kraftig. Smaken är inte lika mild som Nilgiri, men betydligt rundare. Brygger man teet lite längre är det gott med mjölk och sötning. Färgen är bärnsten.

Darjeeling Marybong är ett tåligt te som både kan ge en rund eller kraftig smak utan att bli bitter, beroende på hur man brygger det.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

STÖD OSS PÅ PATREON