Teprovning: Cui Min Qingshan
Ett ekologiskt vitt te från Qingshan plantagen i Hunan provinsen i Kina. Det plockas för hand och består bara av knoppar och unga blad.
Trots att det är ett handplockat ekologiskt te så tycker inte jag att det håller så hög kvalitet. Många av bladen är trasiga eller brutna, många små bitar som troligtvis bidrar till den bittra smaken. Detta tyder på att man inte är så varsam i behandlingen av teet efter att det är plockat.
LUKT
Torra löv: Torkat hö, stall, läder, med nyanser av lite syrligt och fruktigt.
Blöta löv: Växtlighet, hallonblad och nässla.
BRYGGNING
Gaiwan: 4g te för 100 ml vatten. 80°C i 20 sekunder. Öka med ca 10 sekunder för varje ytterligare dragning. Upp till 5 dragningar
Tekanna: 4g te för 250 ml vatten. 80°C i 1 min. Öka med 1 min för varje ytterligare dragning. Upp till 3 dragningar.
SMAK
Första bryggningen: En söt smak med toner av läder. Lite bitter och viss sammandragning i eftersmaken. En lätt och trevlig kort smak med liten kropp.
Andra bryggningen: Ingen sötma kvar. En lång smak som är sträv och bitter. Kraftig och sammandragande med större kropp.
Första bryggningen är godast tycker jag. Sötman minskar och bitterheten ökar ju fler gånger du drar teet.
Gaiwan och te Cui Min Qingshan Bryggt Cui Min Bryggt blad och knopp Bryggda bladen