Folkmedicineffekten

Vi är tillbaka och dricker te, denna gång är det en fräsch blandning med festligt namn. Kura skymmning är teblandning med citron, ringblomma och ingefära. 

Veckans te: Kura Skymmning

Kura Skymning | Te-Centralen

Länkar

”Puman jobbar för jämlikheten”- LISTEN! – Viktigt på Riktigt, by Carin Coach

kura skymning – Wiktionary

014: Det är ingen annan som hör detta | Produktivitéet

Kontakt och cred

Jingle skapad av Jim Jonsson på JTunes Productions

Logo av Kjell Högvik Hansson

Johan Gustaphzon

Johan Gustaphzon på Instagram

Martin Lindeskog

TeaBookSketches | The process of cultivating a tea book

Martin Lindeskog på Twitter

Martin Lindeskog på Instagram

Produktiviteet

Stöd oss på Patreon

Maila oss

Produktivitéet på Facebook

Produktivitéet på Instagram

Produktiviteet Podcast – YouTube

Produktivitéet.se – Produktiva tedrickare

Produktivitéet – Captivate

Lämna gärna ett omdöme på iTunes

Produktivitéet är inspelat och redigerat i Ferrite Recording Studio på iOS.

Transcript
Martin:

Välkommen till Produktivitet avsnitt 172. Mitt namn är Martin Lindskog Hej Johan.

Johan:

Nej. Martin här uppe ja. Nu är vi igång igen

Martin:

Ja. Testing testing

Johan:

med något ljummet te den här gången. Men det är så får det

Martin:

Så får du vara med tekniken och testa nya nygamla saker. Men det ser bra ut på ljudinspelningar nu då.

Johan:

Ja då kör vi. Nej men vi fortsätter väl här. Vi fortsätter dricka te här och det här var väl nog te som du hade köpt på eget bevåg. Martin

Martin:

Ja, och jag är ju då direkt de viner i vilka jag gillar de rena teerna. Men tack vare T-centralen och andras av u land vågat att utforska nya saker med smaksatta och annat. Med det här kände jag vid det tillfället att införskaffa det så att det kändes som en dryck som skulle kunna passa när det är lite skymning eller lite man vill kura. Det är lite ruggigt som det var. Ja, det var ju det. När det här publiceras så, då får man tänka tillbaka. Det är dimmigt, det är lite grådaskigt, det är lite regnigt. Lite var det vad som var mörkt.

Johan:

Är det som med den där låten. Det är så det när det stora vemodet rullar in i det. Den.

Martin:

Ja, det är det. Eller den där vilken sketchy det är att Stockholm får solsken och resten av landet får storm och regn. lite så. Men då finns det nåt som heter Kura skymning och den har blivit omnämnd i andra sammanhang. När det var ett avsnitt med Viktigt på riktigt och de hade just och nu står det still då vad de hette. Men det är något med den här övergången från sol till mörker. Skymning jag får inkluderar det shoot jag får. Skickade länken men då och då började jag prata om Kura skymning att det finns ju ord för detta här uppe i norra delarna.

Johan:

ner precis före Kura skymning och det är ju då ett svart te med citronsmak kan man väl säga. Det är svart te i citronskal, citrongräs, ringblommor, citronolja och ingefära i olja. Får vi se vad vi. Vad vi hittar i den. Men vi kan ju ta lite då och då. Kura skymning. Kommer ifrån det gamla bondesamhället Ja, när solen gick ner så blev det en liten paus där man satt och tittade på pratade erfarenheter, dela berättelser och så där. Och sen har det då tagits vidare nu i nutid. Och det är faktiskt en kund till dem som heter Maria som har. Föreslagit namnet och det är nu tänker man med som du, som att den är att det är lite kallt, det är lite mörkt ute. Man vill liksom kura ihop sig, på med filten, gosa ner sig och så dricka lite te och kanske läsa en bok. Eller bara det där ritualer som du pratar om. Då kan man sitta och kura i skymningen också och dricker detta då.

Martin:

Och det kan också vara det här som vi får. Har du stött på det någon gång? Att ja, jag dricker te när jag är sjuk. Det där att med honung med honung i. Eller citron eller eller ingefära då för den delen.

Johan:

Jag menar med det de gör är jag med om det? Är det en sådan förkylning till exempel som kräver det eller som ber om det? Det finns ju vissa som gör det så, absolut inte. Men jag tycker att det är det kan vara. Vi får se hur det är. De menar Citron. Det kan bli fint. Det kan va skönt att få något lite. Fräscht också tänker jag. Kanske speciellt i dessa tider som juletider och nyårs tider. När man trycker i sig mycket sött. Kanske inte supernyttigt då det är ganska mycket fet mat och sånt. Då kan jag tycka att det är gott att ha något lite fräscht efteråt.

Martin:

och så kan man då känna då om man är då. Det är ju då är det är ju ingen rekomendation på det viset. Men det kanske kan kännas som ett litet skydd också då. Det här med ingefära. De här är ett ingefära sort. Och just citron och andra kryddor. Och att det. Det känns som ett litet kanske skydd. För att i dag inte bli förkyld eller vad det nu kan vara.

Johan:

Och sedan är det ringblomma i ur och skur så den har säker för mig att den har något bra egenskaper.

Martin:

Och det är lite roligt. Det var idéer. Är det ingefäran som är de här gula eller är ringblomma det?

Johan:

de är långa i tält, men det är nog citrongräs i tror jag finns det inom folkmedicinen och homeopati, homeopati, bot mot huvudvärk, smärtor, Utpressad saft från alla blommans ovan jordiska delar kan användas utvärtes. Oj, var mycket med Astrid gällande effekt som underlättar sårläkning för behandling av vårtor liktornar. Men det är inte vi har den inte utvärtes. Det har invärtes förstås att ta i. Hur ska jag då enligt folkmedicin vara som äter smärta, lätt smärtstillande? Så lägger jag väl till då. Så det kan hända. Det är En bra En bra sjuk förkylnings dryck. Vi får se se vad den smakar. Nu har vi ju suttit och smuttat på den när vi roddade teknik utan att egentligen analysera.

Martin:

Men det känns väl som en sån där hälso bryggd.

Johan:

Den smakar ju inte. Smakar lite. Teerna smakar citroner. Den smakar lite ingefära också. Den smakar inte som

Martin:

Och det kom vi kände igen. Jag gillar ju ingefära och gillar ju den här sorten och de ringde ju inte den är att det. Riktigt vad som är river i halsen eller inte utan vi väljer rund.

Johan:

Nu är det bra balans på ingefäran. Jag har inte tänkt på att det är ingefära i den förrän jag läst det och. Tänkte efter när jag smakade så att det är det ju bra. Det var ganska milt te också det. Ingen rast, ingen cider eller så tycker jag, utan det är väl lite som en örn. Och nu är det ju lite lite ljummet mitt här då. Men. Lättdrucket just nu. I alla fall för mig. Och jag tog ju 4 minuter bara.

Martin:

Ja, det gjorde jag också. Det var lite det här med tiden och så, så det gick i säkert 4 minuter. Men det var inte mitt beslut eller Så

Johan:

Och jag tänker att man kan ju stå 4 till 5 minuter, men man kan ju köra fem kanske. Ja, åtminstone 5 minuter. Och kanske komplettera med lite honung och mjölk. Om man nu har i. Så värt det när man känner sig lite krasslig. var när jag satt och tänkte på att jag kollar lite på junior-VM hockey som håller på här. Avslöjar lite när vi spelar in och hur långt efter vi ligger och försöker dölja det. Men även då var det någon som hade frågat om det var Sverige mot Kanada och då hade de frågat någon svensk som hade frågat om kanadensiska kommentatorerna. Varför säger ni att att man är lite andra idioter i stället för att säga att man bara är sjuk?

Martin:

under isen. Det har jag sagt någon gång och översatt det på engelska.

Johan:

Och då sa dom det vet vi inte. Jag har ingen aning varför det var så. De visste inte varför man såg det. Men det är lite då kanske man är lite under isen

Martin:

Men under andra. Vi vänjer oss och det trycker på. Vädret är så det känns som att gå ut i den där fråga eller dimman eller när du känner det var så. Och det finns ju högtryck och lågtryck. Barometern du kollar det så var det ju nått så att du känner det andra. Tror du att det är ett utslag eller du känner dig lite nedtryckt på något sätt? Skulle jag var under isen? Det är ju ännu brutalt.

Johan:

då är man ju precis Då kanske det inte hjälper riktigt. Då gäller att det kanske kan vara en liten humörhöjare. Men jag tror absolut Att ett. Att det är ett bra. Asså det finns ju de som blir in i och börjar tänka på nu att det finns ju olika. om det är så sätter det liksom en om det kan vara ruggig hosta och det kanske regnet. Lite så när go snålblåst som vi har här i Göteborg

Martin:

Vad var du med om denna för några dagar sedan? Blir också det historiskt då det var underkylt regn och det, men det var bara vid nollgradigt och inte jättekallt. Men när vi var ute och går då? De var ju som de.

Johan:

Jag har varit förvirrad över temperaturen här i Göteborg. Det spelar ingen roll just nu då eller här i slutet av december om det är -5 öre plus fem. Det är lika svinkallt ändå. så att så kan det vara. Nämen just det att det dimper ner där och det är. Då kan man antingen ta Den är Ostfriesland som vi pratat om. Det gör det bra så, men den är ju lite kraftigare,

Martin:

det där med mjölken grädde sockertoppen till.

Johan:

Men den som i grunden är väl kraftiga tier och där mig att tro och säger så kan man ju ta sig till exempel. Det är också gott i de tiderna under lite också, men kanske inte så mycket te smak men ändå kryddigt på ett annat sätt. De båda de två olika ha en glugg om än precis där att är något kryddigt te. Men den här är också ett tredje komplement. det samma som sägs bot på samma åkomma som då blir. I stället blir det en lite mildare, lite fräsh uppiggande dryck som också då funkar bra vid lite, lite hängig het eller förkylning. Eller så har man bara inte så att den botar men att den får en att må bättre rent psykiskt.

Martin:

det är så vitt jag vet bra argument för det. Och sedan är det ju det lite där och då att det är enklare än man kan klura själv. Eller ha det som du, ta en filt eller läsa en bok. Men det kan också vara mysigt ändå, tror jag. Den här. Ja det är ju för oss då som turister här nere är rena teer. Men annars är ju det här med smaksatta vanligt och kommer man komma upp med det här då? Som ett litet en present eller gåva eller man ska då spela brädspel så kan det vara så? Jag tror det skulle passa för många.

Johan:

När Jag tycker väl att om man nu ska läsa in sig där man nu ska. Det finns ju många, många. Fast att det finns ännu ett gränsland där. Till exempel under tiden. Det klassas ju

Martin:

Ja.

Johan:

nästan som ett rent spel fast det inte

Martin:

Och jag måste ju säga det. Nu avbröt jag dem jag brygger. Förr var det ju så att jag påpekar det lite grann, men nu är det nästan allt. Jag vet, jag gillar vanligt te, svart te. Jag gillar öl grejer och då har jag ofta en snabb där att väga motorer. Men nu, det har ju blivit sån standard.

Johan:

får jag väl säga att den här kan väl kvala in till en sådan lite lite fräschare grej så där. Men sen finns ju de här som har vanilj och jordgubb och rabarber och grädde och allt sånt där i dem. De är svåra och liksom putta mot de här rena teerna. Men här är det en. En såpass och sådär lagom mycket.

Martin:

Tänker på hur det luktar. Det luktar ju rätt mycket, så om du lurar påsen är väl.

Johan:

Ja, det räckte väl. med citroner tänkte jag prova och han var väl inte helt närvarande när jag öppnade påsen kan jag väl erkänna, utan det var ju.

Martin:

Det är lite. Alltså inte du. Inte den där sliskiga glöggen. Men om du tänker lite glögg vänligt, det är nåt rogivande där också. Det.

Johan:

Och det är ju för mycket om jag tänker på det. För det finns ju många så det är ju man Grönt te och citron är ju ganska vanligt att man blandar. Det finns ett flertal gröna teer som har citron eller citrus, dvs dvs det heter den andra. Den lilla citroner lime och där blir det ju en. nyans åt åt det här citrus hållet som som gör det väldigt

Martin:

Jag är lite nyfiken på den här ringblomman, vad den gör, om den har något med just smaken. Det var ju vår idé annars. Det här med att kamomillte och annat sådana här saker så är det ju då att du får en rogivande.

Johan:

Ringblomman används i salvor och matlagning. Inte så mycket om kryddor som smaken är obetydlig, en aning bitter och salt, utan den är mer för dekorativa syften. Så jag antar att den är för att få lite gula fina blad i. Kanske eller om man vill åt den här folkmedicin effekten

Martin:

För vilka? Vilken blomma är de som har den där just lugnande som en del säger också att

Johan:

Kamomill.

Martin:

och de kan man.

Johan:

Ett

Martin:

Men jag har nästan en bit garn och har lite överallt, så det ser alltså.

Johan:

Ja, kamomill kan jag också bli. Jag drack lite kamomill till middagen. Kan ju bli otroligt slisk. Surt liksom

Martin:

det är väl inte som lavendel som jag gillar och luktar så. Men det kan också bli en tuff match.

Johan:

Där och det var det jag som gillade med den här. Återigen, det är en väl välbalanserad elit. En övervägande citronsmak och en liten, liten nyans av ingefära. Men inget tar över det. Inte så att det kommer en jätte kraftig citronsmak eller så är det så att det är vår. En trevlig ö. 99 kr hektot kostar den. Helt andra ingredienser är ekologiska och en dragning det vi klassa som ett lite dyrare te. Men vad ska man säga om det då? När jag som jag har sagt tidigare här, det är mycket som talar för det är ju kanske priset lite mer. Men jag tycker att den är lite som en Även hetare än en inbjudande smak och kräver inte så mycket övning som han så. Citron är smak som alla vet att det smakar, men det här är väldigt mild citron jag tror att det Det gör att det är liksom citrongräs. Det är nog lite mildare än om hade haft mer citronolja eller mer, liksom citron i Sensi. Så gräset och skalet gör att det blir tror jag. lite lite mildare. Och som sagt, den passar. Jag skulle väl tycka att den passar lite när som helst så länge det är ruggigt där alltså så det ju så att jag skulle nästan tänka mer än en fyra på denna. Svårt att gå högre med priset men tänkte om det framgår vad det är för te svart te? En solution? Men det står inte fint och fint ekologiskt svart te. Det kan jag tyvärr inte pin på. Inte det som är lite för mycket citron för att Men som sagt, en lite lite fräschare eller syster till äldre och en godare variant av det. Finns de trombocyter? Rachel Green Rachel Grey som en början men också lite citroner som jag kan tycka inte riktigt funkar utan då tycker är det bättre och går till. Då är det ett mycket bättre alternativ. Skulle jag säga att nej, jag blev lite förvånad faktiskt. Jag blev lite sugen på att testa den när jag läste om den och så, men Jag var väl inte. Jag var väldigt skeptisk. Kan väl erkänna, men

Martin:

hur långt vi har gått. Men nu då?

Johan:

Jag är

Martin:

Ja Ja jag med. Men för mig var det beskrivning så det får vi tacka. Maria och Nattis, Amanda och John som har tatt fram det också och det är ju också namnet. Kura skymning tänker vi, vad är det här för?

Johan:

kanske man ska säga det. Men vi får ringa Gudmundsson och be han tala. Inte på norrländska här. Kanske ligger bättre då.

Martin:

Just nu kom jag på det där med det som är viktigt på riktigt. Avsnittet och det var en som hette Camilla Aktar. Hon hade då Skumrask. Något inget är hennes då instagramkonto. Man kan tänka på skumraskaffärer. Det var mindre reflektioner. Men just det att det var skum som sjöng skymningen och sånt här också. Att det är den här blandningen, att hon hon är då för färgade och sedan över olika nationaliteter och så även mormor och fadern. Och då blir den här blandningen är så blir det skumrask.

Johan:

tänker jag nu när du säger att skumrask kanske är någon fara, att man håller på med lite i skymningen, lite mystiska och raska affärer.

Martin:

Men framför allt är det det här att när det går från mörkt till ljust och vice versa, så det är. de som är

Johan:

Jag är.

Martin:

den här då. Så som man kan ha det olika namn på dock. Som det är.

Johan:

Ja, men det var spännande så det är det Vi får se. Vi får se hur elak fortsatta vintern är mot oss. Om jag köper hem det passande på kontoret. Kläder är absolut

Martin:

Och jag tror den skulle uppskattas som liten. Som en present också. En gåva. Det blev ett säkert kort och ändå lite annorlunda.

Johan:

Han var otrolig. Tror också att han kan passa på den här eftermiddags fikan eller om han vill ta än en gång eller så, men en kopp på eftermiddagen så tror att den här passar bra oavsett om man fikat till eller inte. Men så den, den är ju fin att ha även där. Nämen det var intressant. Det var kul. Horror. Det var inte inte mycket som vi var ganska snabbare, men inte mycket berätta om smaka. Den är väldigt, väldigt enkelt. Smakar lite lite mint svart te och sedan i sin tur citroner som kommer en liten efteråt när man har en liten nyans och eftersmak av ingefära som rundar av det fint.

Martin:

Och det är ju det kan jag ju säga slår ett slag för. Om du inte har testat deras ingefärste godis eller? Det är väldigt gott att äta som det är, men också du kan ha det som en sådan där för paletten mellan téer och annat också. Eller mat.

Johan:

för att dra ner, men då är vi nöjen i vänner så det blir ingen sitta här och dra ut på

Martin:

Jo, det kan vi göra, men vi skall ha det kort och koncist. Vi kan säga men då blir du med tidsstämpel igen. Det är ju det här med ordet produktivitet och det nya året och kalendrar och annat. Men det är ju, ja, vi låter det väl vara så.

Johan:

Vi kan väl ta det kanske.

Martin:

Kanske big round. Håll dig.

Johan:

eller ta det när vi när vi har kommit dit kan förbereda det till något avsnitt

Martin:

Det tycker låter bra.

Johan:

Inte ett omöjligt sätt. Det har vi har vi ett avsnitt planerat För 2023 var det

Martin:

Ett märke.

Johan:

Nej, men vi säger väl så. Vi tackar. Nu var det väl. Martins pengar den här gången som du köpt och köpte det. Men vi kan väl tacka T-centralen ändå.

Martin:

Tycker definitivt.

Johan:

Jimmy Jansson för Ginger och Kjell Karlsson för logotyp. Och så finns vi för produktiviteten tills du är frisk. På och Instagram säger vi så tills nästa gång.

Martin:

Det gör vi

Johan:

Jag.

Martin:

givetvis.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

STÖD OSS PÅ PATREON