Teprovning: Lundablandning

I samarbete med Tehuset Java kommer vi att testa några av deras teer. Först ut är deras stolthet, signaturblandning och storsäljare Lundablandning. Lundablandning har funnits sedan 70-talet och är ett delvis hemligt recept. De ingredienser som avslöjas är svart te, rosenblad, björnbärsblad, citrusskal samt naturliga aromer.

Lundablandning finns i lösvikt och pyramidpåsar och vi testar det sistnämnda. Påsen är stor och det är rejält med te i, som känns mer än den tesked som brukar rekommenderas. Storleken på påsen gör att teet får ta plats och kan växa under bryggning. Tebladen ser ut att vara i mindre bitar än lösvikt, det gör att de snabbare ger smak och styrka. Lösvikt kan dra 3–4 minuter, men påsen räcker med 2–3 min för att få smak och att den inte ska bli bitter.

Förutsättnignar

Innan vi går vidare vill vi klargöra att vi båda föredrar rena teer, så ett smaksatt te är inte det vi dricker dagligdags. Trots detta har vi testar många smaksatta teer genom åren, både frivilligt och ofrivilligt då det inte funnits andra alternativ.

Ett ”problem” med många smaksatta teer är att de luktar massor men smakar ingenting. Dessutom är jag känslig mot ros i te, då den har en tendens till att ta över och förstöra lite.

Teprovning

Med dessa premisser och förutsättningar på plats är det dags att ge sig in i själva testningen. Teet har en kraftig doft av blad, rosenblad och någon form av buskar med bär på. Trots att doften är kraftig blir den inte stark eller obehaglig.

Smaken är mycket mildare än doften och det blir inte samma upplevelse för mun som för näsa. Det svarta teet är ganska kraftigt och vi kan inte urskilja vilken sort det är eller om det är en blandning av svarta teer.

Lundablandning ger en rund och mild, lite syrlig smak med blommiga inslag. En behaglig smak som inte är för mycket. Det är mer som toner av olika smaker som lägger sig som ett lent täcke. Det är en ödmjuk ros som inte tar plats utan bidrar till en balanserad smak. Även efteråt känns de syrliga och fruktiga tonerna i munnen. Vi antar att användningen av blad istället för frukter bidrar till den behagliga smaken. Smakerna kommer fram ytterligare när teet svalnat något.

Sammanfattning

Vi smakade på teet rent som vi alltid gör när vi provsmakar, men det passar även bra med sötning och/eller mjölk. Det är ett allround-te som passar bra själv eller på afternoon tea tillsammans med en smörgås, bakverk eller dessert. Vi kan absolut förstå varför det är en populär blandning.

Lundablandning är ett gott och vackert te som passade väl in på 70-talets tesällskapet och håller även nu, 50 år senare. Vi gillar teet och det är ett av av de godaste smaksatta teer vi druckit.

Det finns att köpa hos Tehuset Java på följande länkar:

Lundablandning Lösvikt

Lundablandning 20 pack Tepåsar

Lundablandning Förpackad 100g

Detta är en bearbetning av det vi säger i avsnitt 085: Ödmjuk ros, där vi testar detta te.

STÖD OSS PÅ PATREON